Skip to main content

Strokovna pomoč pri reševanju naših težav je še vedno tabu. To je nekaj, česar se sramujemo.

Strokovna pomoč je ena izmed možnosti, s pomočjo katere lahko prenehaš s samopoškodovanjem. Cilj prispevka, ki ga bereš je, da ti približamo proces strokovne pomoči.

V Sloveniji je strokovna pomoč v nekaterih okoljih še vedno tabu. Posameznice_ki se sramujejo, da obiskujejo psihoterapevtko_a, veliko jih celo meni, da je tovrstna oblika pomoči nesmiselna.

Kaj naj pričakujem od svetovalne_ga delavke_ca?

V odnosu, ki ga imaš s svetovalno_im delavko_cem, se moraš počutiti dobro.

Glavna naloga svetovalne_ga delavke_ca je, da s teboj vzpostavi odnos, ki temelji na spoštovanju in zaupanju. Odnos, ki ga bosta oblikovala, je ključen za uspešno doseganje vajinih ciljev in uspešen proces pomoči.

Svetovalna_i delavka_ec mora biti oseba, ob kateri se boš počutil_a dobro in sproščeno. Na začetku procesa sproščenost verjetno še ne bo prisotna, sčasoma pa naj bi bila. To ti bo omogočilo, da boš lahko govoril_a o svojem doživljanju in težavah, s katerimi se soočaš.

Svetovalna_i delavka_ec mora tvoje doživljanje spoštovati. To doseže tako, da je v vajinem odnosu prisoten občutek varnosti, ki ti omogoča, da si slišan_a.

Spoštovanje, zaupanje, iskrenost, varnost so elementi, ki morajo biti prisotni v svetovalnem odnosu.

Jezik svetovalne_ga delavke_ca mora biti pozitiven. Pri delu s tabo je osredotočen na pozitivno. To ne pomeni, da se o negativnih dogodkih ne govori, ali da je govor o slabem prepovedan. Pomeni, da spodbuja vse, kar je pri tebi dobro in se na to tudi osredotoča. Na tak način ti pomaga, da si izboljšaš svojo samopodobo in samozavest.

Zakaj so ti elementi odnosa tako pomembni? Govorimo o spoštovanju, zaupanju, varnem prostoru … Pomembni so, ker je svetovalni proces uspešen samo, če so prisotni v odnosu med mladostnico_kom, torej teboj in svetovalno_m delavko_cem.

Kaj naj storim, če se v svetovalnem odnosu ne počutim dobro?

Tudi svetovalne_i delavke_ci so ljudje. Če iskreno spregovoriš o tem, kako se počutiš, lahko to pomaga k izboljšanju odnosa.

V svetovalnem odnosu se moraš počutiti dobro!

Znak, da se ne počutiš dobro, ali da ne zaupaš svetovalni_emu delavki_cu pomeni, da v vajinem odnosu nekaj manjka oziroma je nekaj narobe.

Svetovalno_ega delavko_ca lahko zamenjaš, to je tvoja pravica. Druga možnost je, da se pogovoriš s svetovalno_im delavko_cem, ki ga že imaš. Povej ji_mu, kako se počutiš in kaj čutiš.

Tudi svetovalne_i delavke_ci so ljudje. Tvoja iskrenost ji_u lahko pomaga, da uvidi, kje dela narobe in spremeni svoj način dela.

Če kljub tvoji iskrenosti v vajinem odnosu ni spremembe, je bolje, če se vajin odnos zaključi in poiščeš pomoč nekje drugje.

Moja izkušnja svetovalnega procesa

Odločitev, da poiščem strokovno pomoč, je spremenila način mojega življenja. Po dolgem času sem imela občutek, da sem človek in ne samo nekdo, ki se reže.

Moj način preživetja je bilo rezanje po rokah.

Svetovanje je bilo nekaj, za kar sem potrebovala veliko poguma. Odnos, ki ga je svetovalna delavka vzpostavila z mano, mi je omogočil, da sem rezanje nadomestila z drugačnimi strategijami.

Svetovanje je potekalo v Svetovalnem centru za otroke in mladostnike v Ljubljani. S svetovalno delavko sem imela dvanajst srečanj v enem šolskem letu.

Svetovalna delavka je bila prva oseba, ki me je poslušala. Brez očitkov, moraliziranja. Bila je prva, ki sem ji zaupala, da se režem, in se ob tem nisem počutila kot največja zguba na celem svetu. Bila je prva po dolgem času, ki je v meni videla tudi pozitivne lastnosti. Pomagala mi je priti do spoznanja, da z mano ni nič narobe in si zaslužim biti srečna.

Vse našteto in napisano je to, kar naj bi ti svetovalni odnos omogočil in prinesel.

V priponki si lahko prebereš podrobnejši zapis svetovalnega procesa, ki sem ga zapisala za potrebe svoje diplomske naloge. Mogoče ti bo pomagal, da se boš lažje odločil_a za strokovno pomoč.

Priponka

ZAPISI SVETOVALNEGA PROCESA [ZAPIS-SVETOVALNEGA-PROCESA.pdf]

Close Menu