Skip to main content

Odločil_a si se, da si boš pomagal_a z glasbo. To je dobra strategija, dobro pa je tudi, da se pred tem pozanimaš, kaj je pomembno pri izboru glasbe in na kaj moraš biti pozorna_en.

Glasba je nekaj, kar nas spremlja vsak dan. Redko pa se zavedamo, da ima zelo močan vpliv na naše razpoloženje in telo. To je najbolj opazno, ko se v sebi soočamo s strahom, jezo, tesnobo…, če smo žalostne_i, nas lahko besedilo ali melodija neke pesmi spravita v jok.  Rečemo, da se nas je pesem dotaknila ali da smo se v pesmi našle_i.

Za začetek, nekaj zanimivosti:

Mnoge družbe so prepovedale določene vrste glasbe, zlasti v letih, ko se otroci še oblikujejo.

Aristotel je predstavil eno prvih teorij o prenosu zvoka po zraku. Pollio je v prvem stoletju našega štetja razkril sijajno vedenje o akustiki stavb ter moči odmeva in odboja zvoka. Zvok se pri odbijanju razprši. Odbiti zvok se večkrat vrne kot odmev ter vpliva na uho in telo, da se človeku zdi, kot da je sredi morja zvokov.

Zvok je najstarejša oblika zdravljenja in predstavlja pomemben del zgodnjih naukov Grkov, Kitajcev, Indijcev, Tibetancev, Egipčanov, Indijancev, Majev in Aztekov.

ZVOK IN RESONANCA

Zvoki, ki nas obkrožajo, so lahki naključni ali izbrani – rečemo tudi usmerjeno uporabljeni. Naključni ustvarjajo neskladje, usmerjeni harmonijo. Osnove se skrivajo v fiziki. Vse okoli nas je v nenehnem gibanju, tudi zvočne vibracije, ki sprožajo gibanje zračnih molekul.

Najpomembnejše načelo zvoka je RESONANCA – sposobnost vibracije, da se prek nihajnih valov širi na druga telesa, v katerih sproži podobno vibracijo.

 

Z usmerjenim zvokom lahko

neravnovesje v našem telesu

spet vrnemo v okvire normalnega

delovanja.

Vsaka celica v našem telesu je zvočni resonator, saj se lahko odzove na kateri koli zvok zunaj telesa. Na zvočne vibracije se odzivajo tudi telesni sistemi ter čustvena, mentalna in duhovna stanja zavesti.

Za prenos resonančne vibracije potrebujemo:

  • osnovni vir (misel, zvok, barva, glasbilo, glas)
  • medij za energijski prenos (za nas ljudi je to običajno zrak)
  • prejemnik vibracije (nekaj, kar sprejem in se odziva)

Ko zvoki dosežejo naše telo, ima resonanca lahko na nas dober ali pa škodljiv učinek. Se ti je že kdaj zgodilo, da si se v družbi neke osebe počutil_a slabo? Ali pa si šla_el s prijateljico_em na kavo in si bil_a po tem utrujen_a in izmučen_a namesto sproščen_a? Ljudje imajo na nas podoben vpliv kot glasba. Ko smo v stiku z drugo osebo, pride do izmenjave energijskih vibracij. Če imaš zgoraj opisano izkušnjo z ljudmi, pomeni, da si bil_a prejemnica_ik vsiljene resonance. Enostavno povedano, srečali sta se dve različni frekvenci, in ker je bila frekvenca tvoje_ga prijateljice_a močnejša, se je na silo prenesla tudi na tebe.

RITEM IN MELODIJA

Ritem je utrip življenja in vpliva na vsa fizična stanja. Za zdravljenje so ga uporabljali tudi stare_i šamanke_i in indijanske_i zdravilke_ci – šamanke_i uporabljajo boben kot most do magijskega stanja zavesti.

Nekateri ritmi so nenormalni in povzročajo težave, saj lahko pretirano stimulirajo notranji utrip – vzrok je v tem, da lahko z ritmi od zunaj sprožimo vsiljeno resonanco notranjih ritmov.

Zanimivosti:

V šestdesetih letih je bilo precej primerov aritmije srca in takrat so nekatere medicinske raziskave pokazale, da obstaja povezanost med poslušanjem glasbe in ter aritmijo srca in dihanja.

Vsak ritem, ki je močan in  kateremu smo dovolj dolgo izpostavljene_i, lahko v telesu ustvari stanje razdraženosti in hiperaktivnosti, ko z njim pride v resonanco.

Eden izmed ritmov, ki lahko pretirano stimulira notranji utrip je ANAPEST. Uporabljali so ga Rolling Stonesi v nekaterih zgodnjih komadih, danes pa ga uporabljajo nekatere pankovske in heavy metal rokovske skupine.

POMEMBNO!

Zelo je pomembno, da si ob poslušanju glasbe pozorna_en, kakšen vpliv ima ta na tebe. Če tvojo jezo povečuje in ta preraste v bes, takoj nehaj s poslušanjem take glasbe. Lahko se namreč zgodi, da bo glasba še bolj spodbujala tvojo željo po samopoškodovanju zaradi učinka, ki ga bo imela na tvoja čustva in počutje.

Ljudje s slabim srcem pogosto poslušajo baročno glasbo. Mogoče ni ravno glasba po tvojem okusu in se ti zdi ideja, da bi poslušal_a tako zvrst glasbe, smešna. Nič pa te ne stane, če poskusiš. Mogoče te bo motiviralo to, da jo danes srčne_i kirurgi_nje uporabljajo pri operacijah, saj njeni ritmi pospešujejo zdravljenje in krepijo srce.

Melodija  je preprosto povedano sestavljena iz tonov, ki so med seboj povezani. Z njo lahko odstranimo stres in bolečino. Poslušanje melodije je odličen način, kako se lahko sprostimo. Pomembno je, da je lahkotna in enostavna.

Se ti je že kdaj zgodilo, da je oseba brundala melodijo neke pesmi, čez nekaj ur pa si ugotovil_a, da ti sam_a brundaš isto pesem, ki si jo slišal? To je tista melodija, ki ti lahko pomaga. Pogost izgovor, ki ga izkoristimo v takih trenutkih je, da ne znamo peti ali da nimamo posluha. Poskusi se ne obremenjevati s tem.

Vsaka melodija s svojimi toni vpliva na človeka na mnogih ravneh. To lahko preskusiš tudi sam_a. Na poti domov iz šole poskusi s prepevanjem ali brundanjem preproste otroške pesmice, npr. Kuža pazi ali Sijaj, sijaj sončece. S tem boš obnovil_a svojo energijo in se ”očistil_a” negativnih – vsiljenih resonanc, ki si jih prejel_a čez dan. Podobno lahko poskusiš, če boš udeležen_a v kakšnem prepiru. Samo na tak način lahko ugotoviš, če ti to pomaga.

Kombinacije tonov in ritmov zelo specifično delujejo na naše čustveno, duševno, fizično in duhovno stanje. Ravnovesje v svojem telesu lahko na zelo enostaven način obnoviš s pomočjo glasbe. Vzeti si moraš le čas, da ugotoviš, kakšne vpliv ima določena glasba ali pesem na tvoje počutje.

BOLJ KOT SMO IZPOSTAVLJENE_I DOBRODEJNIM ZVOKOM, VEČJI IN TRAJNEJŠI UČINEK IMAJO NA NAŠE OSEBNE ENERGIJE. BOLJ KOT SMO IZPOSTAVLJENE_I ŠKODLJIVIM ZVOKOM, BOLJ IN SLABŠE UČINKUJEJO NA NAS NA VSEH RAVNEH.

PREDLOGI:

V pomoč si lahko sestaviš seznam pesmi za različne situacije oziroma razpoloženja. Pesmi si lahko naložiš na svoj telefon.

Če igraš kakšen instrument, je lahko to odlična opora pri tej strategiji. Napiši pesem in jo uglasbi. Tako bodo tvoje besede dobile še večjo moč.

Ko boš v situaciji, ki bo za tebe nevzdržna – to so tisti trenutki, ki po navadi pripeljejo do samopoškodovanja, poskusi v mislih prepevati pesem, za katero veš, da ti pomaga.

Glasba je vedno dober spremljevalec telesne aktivnosti. Ko ti bo hudo, poslušaj glasbo na telefonu in pojdi na sprehod.

Poskusi s poslušanjem klasične glasbe, v kriznih trenutkih zlasti s poslušanjem baročne.

Želimo ti veliko uspeha in užitkov ob poslušanju dobre glasbe!

 

http://youtu.be/Xa5ws7T4h0g

  • Andrews T. (2004). Kako zdravimo z zvokom. Ljubljana: Založba Ara.

Leave a Reply

Close Menu