Skip to main content

Začeli bomo z domnevo, da tvoji starši ne vedo, da se samopoškoduješ. Svoje samopoškodovanje verjetno zelo dobro skrivaš pred njimi. Kljub temu je zelo velika možnost, da bodo starši prej ali slej izvedeli za tvoje vedenje.

Vloga staršev

Starši imajo lahko v obdobju, ko so/ste njihovi otroci najstnice_ki, različne vloge. Lahko so v vlogi zaupnic_kov ali nasprotnic_kov, odvisno od teme pogajanja. Tema pogajanja je hitro razlog, da s starši spreš. Želiš si več svobode in priznanje z njihove strani, da si samostojna_en in odrasla_el. Tema pogovora ni več kakšno igračo si želiš, ampak kam greš, s kom, kdaj boš doma ter kaj delaš, ko si zunaj.

Starši so lahko za nekoga prava nočna mora.

Kljub vsem spremembam, ki nastopijo v odnosu s starši, pa bi morali biti starši še vedno varno zavetje za otroka. Odnos naj bi temeljil na zaupanju in spoštovanju, ki je obojestransko.

Vse lepo in prav. Pogosto pa je realnost popolnoma drugačna. Veliko najstnic_kov se doma počuti grozno in zato bežijo od doma in staršev.  Kljub temu pa otroku starši in njihovo mnenje še vedno veliko pomenijo.

Pogled staršev

Ko se starši soočijo z novico, da se njihov otrok samopoškoduje, se v njih pogosto sproži plaz čustev in skupaj z njimi tudi njihov odziv. Soočajo se lahko z jezo, razočaranjem, krivdo, nekatere je sram.  V skladu s tem pride lahko tudi do odziva, ki je neprimeren. Pogosto otroku prepovedo samopoškodovanje.

Ko bodo starši izvedeli, da se samopoškoduješ se lahko zgodi, da bodo odreagirali z jezo.

Odziv tvojih staršev bo lahko podoben opisani. Vzrok neprimernega odziva je najverjetneje ta, da starši preprosto ne vedo, kako naj ti pomagajo in se ne znajo soočiti z nastalo situacijo.

Tvoj pogled

Kot smo že omenili na začetku, svoje samopoškodovanje pred svojimi starši verjetno skrbno skrivaš. Mogoče si že premišljeval_a, da bi staršem povedal_a, pa si ne upaš. To je popolnoma razumljivo, saj te je verjetno strah, kaj bodo rekli, zlasti če si z njimi v slabih odnosih.

Ne glede na to, v kakšnih odnosih si s svojimi starši, dobro premisli, na kakšen način jim boš povedal_a, in kaj jim boš povedal_a.

Na pogovor s starši se dobro pripravi.

Recepta za prave besede žal ni. Izbrati jih boš moral_a sam_a. Ravno zato je pomembna vsebina povedanega. Mogoče bi ti pomagalo, da napišeš pismo. Piši iskreno o sebi in o tem, kar čutiš. To ti lahko pomaga pri izboru besed, ko boš pred svojimi starši.

Možni odzivi

Starši bodo verjetno potrebovali nekaj časa, da bodo sprejeli povedano.

Neprimerni/primerni odziv

Možen izid je, da se bodo starši sprva odzvali negativno. Lahko, da bodo kričali nate, te celo žalili. Vzrok je v njihovi nemoči, ne v tebi. Ko se bodo pomirili, bodo k težavi pristopili bolj razsodno. Verjetno ti bodo postavljali razna vprašanja. Na njih poskušaj odgovoriti čim bolj iskreno, saj jim boš tako pomagal_a razumeti, kaj se dogaja s teboj.

Možnih odzivov je toliko, kolikor je ljudi. Tako kot ni recepta za prave besede, ni recepta za to, kako točno se bodo tvoji starši odzvali.

Razsodni odziv

Lahko, da se bodo starši odzvali popolnoma razsodno. To pomeni, da te bodo poslušali in se na povedano ne bodo odzvali negativno. S tvojo pomočjo bodo skušali pridobiti čim več informacij o tvojem samopoškodovanju. Želeli ti bodo pomagati in te razumeti.

Zanikanje težave

Izkušnja, ko se starši odzovejo z jezo, je lahko zelo grozna. Vedi, da za to nisi kriv ti. Vzrok je v nemoči tvojih staršev.

Možen odziv staršev je, da ne bodo sprejeli tvojih besed. Odzvali se bodo neprimerno. Verjetno z jezo, kričanjem. Samopoškodovanje ti bodo prepovedali in s tem bo pogovor za njih zaključen. To je odziv, ki je za tebe lahko zelo grozen.  Lahko se ti celo zgodi, da bo odziv staršev v tebi sprožil željo po samopoškodovanju.

Starši, ti in samopoškodovanje

Sodelovanje staršev lahko pozitivno vpliva na tvoje samopoškodbeno vedenje.

Če želiš prenehati s samopoškodovanje, je zelo pomembno, da ti ob strani stojijo tudi tvoji starši. Mogoče se ti bo z njihovo pomočjo lažje odločiti za vključitev v svetovalni proces.

Ne glede na to, kako se bodo tvoji starši odzvali, je za tvoj proces okrevanja zelo pozitivno, če se tudi starši vključijo v svetovalni proces. Takšna odločitev bo lahko v podporo celotni družini.

Svetovalna_i delavka_ec je nepristranski. To pomeni, da na tvoje vedenje ne gleda tako, kot tvoji starši. Z njeno_govo pomočjo bodo starši lažje razumeli tebe in tvoje samopoškodbeno vedenje. Ko bodo razumeli, ti bodo tudi lažje pomagali. Svetovalni proces, katerega se udeležujete vsi, lahko dobro vpliva na tvojo družino in njeno dinamiko. Najpomembneje pa je, da dobro vpliva na tvoje počutje.

Če starši zavračajo možnost svetovanja, to ne pomeni, da ti ne more uspeti. Ravno nasprotno. Svetovalna_i delavka_ec ti bo pomagal_a pri učenju do te mere, da boš ponovno vzpostavil_a nadzor nad svojimi čustvi.

Nekateri starši možnost svetovalnega procesa zavrnejo. Če se ti to zgodi, se lahko v proces vključiš sam, brez njihove pomoči. Svetovalna_i delavka_ec ti bo pomagal_a tudi pri obvladovanju odnosa, ki ga imaš s starši.

Close Menu