Skip to main content

Samopoškodbeno vedenje je način ravnanja, s pomočjo katerega preživiš situacije, ki so se ti zgodile. Situacije so lahko različne. Slaba ocena v šoli, prepiri s starši, prijatelji_cami, izguba odnosa… Dejstvo je, da samopoškodovanje postane začaran krog, ki ga je težko prekiniti. Omogoča ti varnost, ki ti je odnosi, ljudje in situacije v življenju ne. Lahko, da te je življenje naučilo, da je najbolj varno, če zaupaš samo sama_emu sebi. Vse to ti pravi, da samopoškodovanje pomaga in je edini možni način, da preživiš v tem svetu.

Ko je mladostnica_ik napaden_a zaradi svojega samopoškodovanja, se počuti ogroženo_ega. Napaden je njen_gov način preživetja.

V nadaljevanju bomo govorile_i o okrevanju, o poti, ki te pripelje do drugačnih strategij, s pomočjo katerih preživiš, ko ti je hudo. Da stopiš na to pot, je mogoče dovolj že neka majhna želja po spremembi, ali pa želja po prenehanju s samopoškodovanjem. Pomembno pa je tudi, da poskusiš zaupati in pustiti, da ti nekdo pomaga.  Življenje je nepredvidljivo in pogosto smo nad njim močno razočarane_i. Izgubimo upanje v boljši jutri. Vse, kar se nam dogaja, nam to potrjuje. Pridobiti izgubljeno zaupanje v soljudi in v samo_ega sebe je lahko zelo težko. Ravno tako znova upati v boljše življenje –  ni pa nemogoče.

O vzrokih, zakaj nekdo razvije samopoškodbeno vedenje, je napisanih veliko teorij. Vsak_a posameznica_k ima svoje vzroke, zakaj se samopoškoduje, in vsak ima svoj način samopoškodovanja.

Resnica posameznice_ka

Resnica, o kateri govorimo, je popolnoma enostavna in predstavlja – verjele_i ali ne – pozitivno plat samopoškodovalnega vedenja. Gre za resnico, ki ti omogoča preživetje. Iznašla_el si način, s katerim preživiš vse krizne trenutke, in kljub vsemu vztrajaš. Vsak dan znova vstaneš iz postelje in živiš svoje življenje. Ko ti je hudo, se samopoškoduješ. To je tvoja strategija preživetja.

Kaj pa negativna plat samopoškodovanja?

Dobro premisli, kaj je tisto, kar bi pri tvojem samopoškodovanju lahko bilo negativno.

Vsaka oblika samopoškodbenega vedenja ima pozitivno in negativno plat.

Negativno plat samopoškodovanja lahko predstavlja marsikaj. Skrivanje in oskrbovanje ran, soočanje z očitki, očitajoči pogledi, govorice za tvojim hrbtom, skrivanje pred starši, prijatelji_cami … Vse to ti lahko jemlje veliko energije, pa se tega sploh ne zavedaš. Kljub temu, da ti samopoškodovanje pomaga, lahko vse skupaj še bolj zaplete. Tvojih težav ne rešuje, ampak jih ohranja v mirujočem stanju.

Pot k okrevanju

Prvi korak se zgodi, ko se zaveš, da želiš svoje vedenje spremeniti. Lahko, da je prvi korak že branje teh vrstic. Kljub temu, da ti samopoškodovanje omogoča preživetje in ti nudi uteho, je smiselno, da premisliš, kako vpliva na tvoje življenje. Potrebna je torej lastna motivacija, da v svojem življenju nekaj spremeniš.

Okrevanje je proces, ki lahko traja dalj časa. Sam_a se moraš odločiti, kakšen bo tvoj proces, in na kakšen način si želiš okrevati. Med okrevanjem se ti lahko zgodi, da se boš spopadal_a z jezo, depresijo, zanikanjem … Gre za neke vrste stopnje, ki jih doživljamo, ko se soočamo s težkimi situacijami v življenju. Nekateri so soočijo z vsemi stopnjami, drugi ne.

Zanikanje pomeni, da zavedno ali nezavedno odklanjaš to, kar se ti dogaja, torej samopoškodovanje. Gre za tvoj obrambni mehanizem, ki ti omogoča, da zanikaš svoje vedenje.

Jeza je lahko povezana z drugimi ljudmi, lahko pa se zgodi, da jo usmerjaš nase zaradi svojega vedenja.

Depresija se lahko pojavi, ko se začneš zavedati svojega vedenja in njegovega vpliva na tvoje življenje. Vključuje lahko tudi strah pred izgubo samopoškodovanja kot edine strategije preživetja, ki je uspešna.

Sprejetje pomeni, da sprejmeš svoje življenje in svoje samopoškodovanje. Začenjaš razumeti situacije, ki te privedejo do samopoškodovanja ter same_ega sebe.

Samopomoč

Samopomoč je lahko zelo zahtevna. Potrebno je veliko samodiscipline in vztrajnosti. Na voljo imaš kar nekaj strategij, s katerimi si lahko pomagaš. Pogoj, da pomagaš samemu sebi je, da se dobro poznaš. Za ta namen je zelo dobra strategija pisanje dnevnika.

Pogovor o samopoškodovanju z zaupanja vredno osebo

Smiselno je, da v proces samopomoči vključiš osebo, ki ji zaupaš. Pogosto nam pomaga mnenje osebe, ki je nevtralna in stvari vidi iz drugega zornega kota. Vsak proces ima svoje vzpone in padce. Pomoč druge osebe ti lahko v primeru padca – ponovnega samopoškodovanja – pomaga, da vztrajaš na začrtani poti. Samopomoč lahko usklajuješ tudi s pomočjo strokovnjakinj_ov na naši spletni strani ali s pomočjo sovrstnic_kov na forumu.

V primeru, da je tvoj proces samopomoči neuspešen, imaš še vedno možnost, da poskusiš s pomočjo strokovnjakinje_a. Pomembno je, da ne obupaš. Vzponi in padci so del osebnostne rasti in učenja.

Strokovna pomoč

Strokovna pomoč pomeni, da se vključiš v proces svetovanja, kjer ti pomaga za to usposobljena_i strokovnjak_inja. Na naši spletni strani imaš na voljo seznam svetovalnih služb, kjer ti lahko pomagajo s svetovanjem ali informacijami, ki jih potrebuješ.

Svetovalni proces je dober način, s pomočjo katerega bolje spoznaš samo_ega sebe, svoje vedenje, vzroke samopoškodovanja … Najbolj pomembno je, da se tekom svetovalnega procesa naučiš, kako obvladovati svoja čustva, ter kako jih izraziti brez samopoškodovanja.

Svetovalni procesi potekajo v obliki srečanj, kjer s strokovnjakom govoriš o sebi in težavah, s katerimi se soočaš. Proces ti omogoči, da spoznaš, kaj je tisto, kar sproža željo oziroma potrebo po samopoškodovanju. Ponuja pa ti tudi možnost, da ponovno pridobiš zaupanje v samo_ega sebe in v svoje življenje.

Ali mi bo uspelo?

Veliko mladostnic_kov, ki se je v preteklosti samopoškodovalo, se danes ne samopoškoduje več. Nekaterim je uspelo s pomočjo strokovnjakinje_a, nekatere_i so uspele_i same_i. Vsako okrevanje ima svoj potek.

Obstajajo poti in obstajajo načini. Najti moraš svojo pot in način, s pomočjo katerega ti bo lahko uspelo. Pomembno je, da na tej poti poslušaš samo_ega sebe in si pustiš spregovoriti o temah, ki te težijo. Vsekakor pot do okrevanja ni enostavna, vedi pa, da ti lahko uspe.

Close Menu